onsdag 30 april 2014

Tulpaner snart i blom!

Hej på er!
Det har hänt lite i trädgården sen de senaste trädgårdsbilderna:) Tulpanerna är snart i blom och de ska bli så skoj att se hur de ser ut, lääääängtar!

Jag planterade inte samma sorter ihop utan jag mixade dem lite, vi får se om de blir fint eller inte......





Lite fakta om de tulpansorter jag valt:

Queen of Night, djupt sammetslila nästan svart och blir en höjd av ca 55 cm och blommar i maj, gruppen är sen enkelblommig. 

Negrita: lila ca 30-40 cm i höjd, blommar sent april-maj, grupp triumfgruppen. Det står att den ska lämnas kvar i jorden så att sidolökar kan bildas så att den ska återkomma.

Shirley , vit med lila kant runt kronbladen, blommar i maj-juni, ca 50 i höjd. sen sort och blommorna brukar stå länge.

Curly Sue: lila och fransar på kronbladen blommar i mitten av maj höjd ca 45-50 cm. men vissa sidor står de april så vi får se
Clearwater, vit ca 65 hög och blommar i juni.


Om det är för blött där tulpanlökarna står under sommaren minskar risken att de återkommer året därpå. Tulpanen är troligtvis en stäppväxt från början därför vill den ha ganska väldränerat

Bra tips är att knipsa av blomdelen när blomningen är klar för att den inte ska stjäla näring från löken. Likaså är det bra att den får vissna ner i lugn och ro. 

Lite gödsel på våren gärna blodmjöl eller chrysan när tulpanlökarna börja komma för att kicka igång dem. På hösten benmjöl som är rik på fosfor och kalium som främjar knoppsättning till nästa år. Det här ger näring till löken där all näring samlas. Vid plantering är det en bra idé att djupet ska vara ca 3 gånger höjden på löken.

Är det någon annan som har några värdefulla tips?:)

Kram kram och ha en bra sista april!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar